Tomorrow Şubat Okumaları: Bu Ay Hangi Kitapları Okuduk?

Tomorrow
6 min readMar 11, 2021

--

Tomorrow olarak okuduğumuz kitapları blog yazısı halinde getirmeye ve paylaşmaya devam ediyoruz… Şubat ayı okumalarımıza Chester Beatty IV ile başlayalım;

“…İnsan ölür, gövdesi yeniden toz olur
benzerlerinin hepsi toprağa döner yeniden
ama kitap, anısının ağızdan ağıza iletilmesini sağlar.
Bir kitap, sağlam bir evden yeğdir
Ya da Batı’da bir tapınaktan,
Bir kaleden de yeğdir…”

Kütüphanemi Toplarken (Deneme)

Yazar : Alberto Manguel
Çevirmen : Yeşim Seber
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı : 126

Alberto Manguel’in, uzun yıllar yaşamını sürdürdüğü Fransa’dan bürokratik sebeplerle ayrılırken 35 bin kitabına ev sahipliği yapan kütüphanesinden de ayrılmak durumunda kalışı üzerine yaşadığı yoğun duygular bu anlatıya esin kaynağı oluyor.

Kütüphanemi Toplarken, kitaplar ve yazarlar hakkında çok kıymetli bilgiler, anılar, yazarın kişisel tarihinden keyifli anekdotlar ve zihin açıcı çağrışımlar barındırıyor.

Manguel’in Fransa’da o zamanlar bir ahır olan kütüphanesi ile ilk tanışmasıyla başlayan ve uzun bir aradan sonra Lizbon’da kütüphanesinin tekrar dirilişi ile son bulan kitap, düşündürücü ve duygusal bir yolculuğa davet ediyor okuyucularını.

Kitap okumayı çok seven bir yazardan, okumayı onun kadar seven okuyucularına çok eşsiz bir hediye niteliğinde…

“Resimlerle, kitaplarla, insanlarla ve siber alemin sanal sakinleriyle kurulan tüm ilişkilerin hüzün doğuruyor olması muhtemeldir, çünkü bunlar en nihayetinde yalnız olduğumuzu bize hatırlatıp dururlar.”

Atomik Alışkanlıklar (Kişisel Gelişim)

Yazar : James Clear
Çevirmen : Sevinç Seyla Tezcan
Yayınevi : Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı : 341

Atomik Alışkanlıklar, faydalı alışkanlıkların %1 artmasının insan hayatına etkilerini gündeme getirirken, zararlı alışkanlıkların kalıcı negatif etkilerini paylaşıyor ve ilerlemek, başarı olmak ve kişisel gelişimi sürdürebilir kılmak için etkili alışkanlıklar inşa etmenin önemini anlatıyor.

Yazar, gündelik hayatta bireylerin nasıl ortaya çıktıklarını tam olarak bilmediği alışkanlıklar ve davranışlar üzerine yoğunlaşıyor. Alışkanlıkların bireyler üzerinde yarattığı etkiyi ve bununla birlikte öncelikle alışkanlıkları anlamayı ve sonrasında bu alışkanlıkları olumluya çevirmenin insan hayatını nasıl farklılaştıracağını örneklerle ve kendi başından geçen olaylarla beraber okuyucuyla buluşturuyor.

Kara Yarısı (Öykü)

Yazar : Mahir Ünsal Eriş
Yayınevi : Can Yayınları
Sayfa Sayısı : 139

Başarılı yazarlardan Mahir Ünsal Eriş Kara Yarısı’nda, sıradan insanların çok da sıradan olmayan öykülerini anlatıyor. Kendi küçük dünyalarında kimileri çok tanıdık, kimileri ise çok farklı olduğunu düşünülen bu insanların öyküleri bazen insana yalnız olmadığını hissettirip keyiflendiriyor bazen ise tanıdık dibe vuruşlarıyla sarsıyor.

Beklenmedik ölümlerin, yıkıcı kaybedişlerin ardındaki çok sıradan ve tanıdık hikayelerin ustaca kaleme alındığı, neşeli olmasalar da hayatın içinden öyküleri barındıran keyifli bir kitap Kara Yarısı.

Mahir Ünsal Eriş’in anlatım tarzını sevenlere ise bir diğer kitabı ‘Sarıyaz’ da tavsiyemizdir.

“(…tekrar söylüyorum; eski hikayeler yeniden yanlış hatırlanacak,
tekrar söylüyorum; tarih en baştan yanlış anlaşılacak,
tekrar söylüyorum; filmin sonu bu kez de değişmeyecek:
seni seviyorum, hepimiz öleceğiz…)”

Dikbaşlılar: Bilimi ve Dünyayı Değiştiren 52 Kadın (Bilim/Yaşam Öyküsü)

Yazar : Rachel Swaby
Çevirmen : Akın Emre Pilgir
Yayınevi : Koç Üniversitesi Yayınları
Sayfa Sayısı : 305

Dikbaşlılar, bilimi ve yaşamı değiştirecek çok önemli çalışmalara imza atmış 52 kadının yaşam öyküsünü konu alıyor. Tüm bu kadınlar farklı dönemlerde, farklı coğrafyalarda yaşamış olsalar da, maruz kaldıkları ayrımcılık ve uğradıkları haksızlıklar çok benzer. Onlar tüm yaşadıklarına rağmen bilime ve kendilerine inanmaktan vazgeçmiyorlar.

Kitapta yer alan isimler seçilirken, geride bıraktıkları etkilerin daha net okunabilmesi adına ömürlük çalışmalarını tamamlamış bilim kadınlarına yer verilmiş ve bilim kadınları çalışma alanlarına göre 7 başlıkta gruplandırılarak biz okuyuculara kolay bir okuma yapma imkanı sağlanmış. Tıp, Biyoloji ve Çevre, Genetik ve Gelişim, Fizik, Yerküre ve Yıldızlar, Matematik ve Teknoloji ve İcatlar üzerine çok önemli çalışmalar yapmış, karşılaştıkları zorluklar karşısında pes etmemiş Dikbaşlılar’ı tanımak okuyucuya çok keyifli bir yolculuk sunuyor.

“Bu kitapta elli iki karakter var. Her hafta birini okuyun. Bir yıl sona erdiğinde Çevre Koruma Ajansı’nı kimin başlattığını, buruşmaz pamuğu kimin keşfettiğini ve geliştirdiğini ustalıklı puanlama sistemi sayesinde nesillerce yenidoğanın hayatını kimin kurtardığını öğreneceksiniz.”

Aşk Dersleri (Roman)

Yazar : Alain de Botton
Çevirmen : Özge Çelik
Yayınevi : Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı : 238

Günümüzde ‘normal’ kabul edilen ilişkilerin beklenen doğrultuda (tanışma, aşık olma, evlilik, çocuk sahibi olma ve sonsuza dek mutlu yaşama) ilerlemesi halinde ‘mutlu son’ olarak kabul ettiğimiz şeyin aslında hikayenin başlangıcı olduğunu söyleyen Botton, tam da mutlu sondan sonrasını sorguluyor.

Çiftlerin karşılaşması olası sorunları ele alış biçimlerini, sorunlara ve beklentilere karşılıklı cevap bulma yöntemlerini irdeliyor. Botton, evlilikte kaçınılmaz olan bir çok yaşanmışlıktan sonra (sıkıntılı zamanlar, maddi problemler, sıkılmalar, kavgalar ve barışmalar gibi) gelecek dönemin asıl aşk hikayesi olacağının altını çiziyor ve bunlarla yola devam edebilmenin zorluğunu vurguluyor.

Çoğunlukla kimseyle paylaşılamayan sıkıntılı konulara rahatlatıcı ve zaman zaman mizahi bir bakış açısı ile yaklaşan bu kitap, Botton’dan tüm bu yanılsamalara düşmüş ve başa çıkma yolunda kaybolmuş herkese bir davet adeta.

“Başka insanların bize veremediği cevaplar için sanat biçilmiş kaftandır. Edebiyatın belki de başlıca meselelerinden biri budur: toplumun bağnazlığı yüzünden indirgenemeyenleri bize anlatmak. Dolayısıyla,önemli kitaplar da, bir bakıma içimize su serperek ve minnettarlık uyandırarak, bize yazarın nasıl olup da hayatlarımız hakkında bu kadar çok şey bilebildiğini sorduran türden olmalıdır.”

Netflix: Bu İş Asla Tutmaz (İş Dünyası)

Yazar : Marc Randolph
Çevirmen : Meltem Yılmaz
Yayınevi : Konu Kitap
Sayfa Sayısı : 312

Netflix’in kurucusu ve ilk CEO’su Marc Randolph’un, fikrinin doğuşunu ve inanılmaz serüvenini anlattığı kitap Netflix’in açılışı tarihinin on beş ay öncesinden başlıyor. Öncesinde ürettiği ve reddedilen diğer fikirler ile beraberinde Netflix fikrinin de doğuş aşamalarını adım adım anlatarak, Randolph’un düşünce tarzını tanımamıza da olanak sağlıyor.

Netflix’in ilk ekibini, onu bugünlerine taşıyan şirket prensiplerini ve düşünce sistemini de anlatan kitapta iş ve aile yaşamına, şirket içi dinamiklerin düzenlenmesine, çalışanın mutluluğunu temin etmeye dair çok kıymetli paylaşımlar ve yaşanmışlıklar mümkün.

Netflix: Bu İş Asla Tutmaz; iyi fikirlerin yaratımı, korunup geliştirilmesi ve hatta daha hızla ilerleyebilmesi için ondan vazgeçmenin bile gerekebildiği süreçlerin tamamını akıcı anlatımıyla biz okuyucularına sunan oldukça sürükleyici bir kitap.

“Gerçekten denemeden bir şeylerin nasıl gideceğini bilemezsiniz. Devam et ve planını kaleme al ama buna çok da güvenme. Bir şeyi gerçekten bulmanın yolu onu uygulamaktır.”

Mimar Doğan’lar… Üç Doğan: Doğan Kuban, Doğan Tekeli, Doğan Hasol (Söyleşi)

Söyleşi : Ceren Çıplak Drillat
Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınevi
Sayfa Sayısı : 147

Türkiye’nin mimarlık mirasına katkıları yadsınamayacak üç büyük isim Doğan Kuban, Doğan Tekeli ve Doğan Hasol bir araya geldikleri üçüncü söyleşilerinde İstanbul’u 6 yıl aradan sonra tekrar tartışıyorlar.

İstanbul’un mimari mirası ve korunması, mimarlık ve kültür ilişkisi, kentlileşme sorunları ve geleceğin İstanbul’u nasıl olmalı gibi konuları ele aldıkları bu uzun söyleşi, meraklıları için bir ders niteliğinde. Usta mimarların kentin geçmişi, şimdiki durumu ve geleceği üzerine ürettikleri kıymetli yorum ve fikirlerin bir araya getirildiği Mimar Doğan’lar; İstanbul’u seven, bu şehrin geçmişine özlem, geleceğine dair endişe duyan herkesin okuması, ilham alması gereken bir kitap.

“Şehirleri seçkin kılan üç ana ölçüt vardır: Şehrin doğal güzelliği, tarihe sahip olması ve mimarisi. İstanbul dünyada bu üçüne birden sahip olan çok nadir şehirlerden biri.” Doğan Hasol

Şubat ayı ile devam ettirdiğimiz üçüncü kitap seçkimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sorularınız veya yorumlarınız olursa bize ulaşabilirsiniz.

Teşekkürler,
Tomorrow

--

--

Tomorrow

Tomorrow, Merkeziyetsiz içerik üretim ve paylaşım platformudur. İletişim: today@tomorrow.com.tr